Schotland en de North Coast 500

Over mezelf, Reizen

Ik ga niet om de pot draaien! Hier vind je mijn ‘honest opinion’ over mijn reis naar Schotland. 

PS. Ik heb ook een vlog hierover gemaakt! Bekijk deze op YouTube via volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=xflcsIUhwOY

Ardessie Falls

Als eerste ga ik beginnen met een paar praktische zaken. We hebben de reis zo budgetvriendelijke mogelijk gemaakt. Als beginnende zelfstandige kan ik helaas nog niet smijten met mijn geld :’)

Onze reis was een roadtrip van 9 dagen lang (3-12 juni) en we hebben deze gemaakt met onze eigen auto en een tentje. Dus geen fancy campervan al zou dat wel zalig geweest zijn!

Om de kosten zo laag mogelijk te houden hebben we de goedkoopste ferry genomen en dat was deze van Calais naar Dover. En ja, Dover is helemaal in het Zuiden van Engeland dus we zijn op één dag heel Engeland doorgereden om naar de Highlands te gaan.

Uitgaven

De ferry was geboekt via Irish Ferries en was voor heen en terug €194. Deze prijs verandert continu. Als je goed op tijd boekt en uit het seizoen zal de prijs nog veel lager zijn. Om even te vergelijken: het was rond de €1000 euro om een ferry te nemen die dichter vaarde naar ons startpunt.

Overnachten

Het doel was om wild te kamperen. Dit hebben we in totaal maar twee keer gedaan. Er zijn enorm veel car parks te vinden in Schotland waar je gratis mag overnachten met je auto. Maar… Deze hebben meestal geen plek om jouw tent op te zetten. Dit zijn dus goede oplossingen voor als je met een campervan of caravan deze reis maakt. Ook waren we gewoon echt uitgeput na een hele dag te hiken waardoor we geen zin meer hadden om in de avond ergens nog een plekje in het wild te vinden. Het is gewoon mega simpel om online een camping in de buurt te zoeken en zo zeker te zijn van je slaapplek. En een grote plus: op de campings in Schotland zijn de douches meestal inbegrepen in de prijs!! 

We hebben in totaal €160 uitgegeven aan campings. 

Aangezien we ook een citytrip hebben gedaan naar Edinburgh hebben we de laatste nacht in een Airbnb geslapen. Deze was €60.

Eten

Oké, achteraf gezien hadden we hier wel wat zuiniger kunnen zijn. Maar langs de andere kant, we hebben ook wel echt culinaire gerechtjes boven gehaald op ons camping vuurtje. Naast de kant-en klare maaltijden hebben we dus ook vaak spek met ei (en stokbrood), pasta pesto (met spek) en verse ravioli gegeten. 

Omdat we ook heel wat uren langs de snelweg hebben gereden zijn we ook wel de nodige wegrestaurants gepasseerd #bigmacmenuvoor’tleven 🙂

Dus hoeveel hebben we nu uitgegeven? Spanneeeend!

Eten was onze grootste kost! We hebben in totaal €375 besteed aan voeding. Hierin zat dus ook de voeding die we thuis al hadden aangekocht en de restaurant tripjes.

Tank

Veel rijden = veel tanken.

We hebben in totaal 3600 km gereden! Aangezien mijn vriend in België gratis kan tanken zijn we dus het buitenland binnen gegaan met een volle tank en terug gekomen met een volledig lege tank. 

In het buitenland (Frankrijk, Engeland en Schotland) hebben we in totaal 4 keer getankt wat goed was voor €280. En ja, het was gewoon goedkoper om in Groot Brittanië te tanken dan in België.

Paspoort

Aangezien de UK niet meer tot de Europese Unie hoort heb je een paspoort nodig! Zorg dat je deze op tijd aanvraagt. Een paspoort kost rond de €70.

Totaal

We hadden gehoopt op een minder groot getal, maar hé je gaat ook op reis natuurlijk. In totaal hebben we rond de €1100 uitgegeven.

Navigatiesystemen

Ik heb steeds gebruik gemaakt van 3 soorten navigatiesystemen.

Apple kaarten: de app van North Coast 500 toonden steeds aan waar onze volgende stop was. Je kon dan klikken op de coördinaten en onze gsm toonden deze dan op Apple kaarten (zie verder beneden in deze post). 

Waze: Om de grote afstanden te doen, maakten we gebruik van Waze. Want ja, ook in Engeland en Schotland zijn er trajectcontroles en flitspalen. En ze rijden daar in miles, dus je hebt in het begin geen besef hoeveel je nu effectief rijdt. 

Google maps: deze app gebruikte ik niet zo zeer als navigator maar meer om zaken op te zoeken. Dit is gewoonweg de beste app om campings in de buurt op te zoeken, of tankstations! We zijn ook een dag naar Isle of Skye gegaan dus als je gewoon inzoomt op dit eiland in deze app en dan op ‘attracties’ klikt, vind je direct alles wat je op dit eiland zeker moet gezien hebben! En I love de reviews! Super eerlijke meningen over letterlijk elke steen die er is in Schotland 🙂

Met de hond op reis naar UK, wat moet er allemaal in orde zijn?

 • Chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie);
 • Rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na de eerste vaccinatie);
 • Geldig Europees dierenpaspoort;
 • Behandeling tegen lintworm (Echinococcus). Dit geldt alleen voor honden. Uit te voeren minimaal 1 dag (24 uur) en maximaal 5 dagen (120 uur) voor het tijdstip van binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk;

Meer info: https://www.gov.uk/bring-pet-to-great-britain

Onze hond heeft enorm genoten van de reis. Ze is een 1 jarige Engelse Springer Spaniël dat houdt van water en bossen! We hadden een bench en haar mandje mee in de auto zodat ze veilig was gedurende de hele roadtrip. In de nacht deden we haar mandje uit de bench en sliep ze bij ons in de tent. 

Neem zeker een tekentang mee en geef de hond net voor de reis een pipet/ pil tegen de vlooien en teken. 

North Coast 500

Welke route hebben we nu gevolgd?

We hebben volgens verschillende artikels dé mooiste route in Schotland gevolgd namelijk de North Coast 500.

En ja, het is echt prachtig!

Aangezien deze route volledig uitgestippeld is, was het echt een gemak om deze te volgen. 

De route start in Inverness (de hoofdstad van de Highlands) en gaat vanaf daar helemaal rond de noordkust. Via de app ‘North Coast 500’ kan je dan alle bezienswaardigheden bekijken die je op de baan kan vinden. Dit gaat van ‘Scenic views’ tot ‘toiletten’. Ook op de baan zelf staat alles steeds aangeduid met wegaanwijzers. 

Eigenlijk waren we voor de reis helemaal niet voorbereid in welke bezienswaardigheden we allemaal gingen bezoeken. We hadden 6 dagen de tijd en hebben gewoon gezorgd dat we genoeg km’s (eigenlijk miles) per dag maakten. 

Ik weet dat iedereen die deze reis maakt andere dingen gaat bezoeken. Wij hebben vooral de lange wandelingen gedaan, de scenic views en de natuurreservaten. Als je hier ook van houdt zijn gewoon alle stops onder deze filters de moeite.

Hieronder vind je dus de lijst van stops die wij hebben gedaan en kort een beschrijving wat ik ervan vond.

Aangezien we in juni gegaan zijn hebben we niet echt last gehad van drukte of veel toeristen. De meeste toeristen waren te vinden op Isle of Skye (en in Edinburgh!) of aan de plaatsen die heel toegankelijk waren. Wanneer je een grote wandeling moest maken naar een bezienswaardigheid waren we bijna altijd helemaal alleen.

Bezienswaardigheden North Coast 500

 • Hoogste boom in Schotland bezocht 
 • Fyrish Monument and Trail
 • Dornoch Beach
 • Ledmore and Migdale Woods
 • Loch Migdale and Trail
 • Falls of Shin: hier is ook een centrum (niet open op zondag) en een car park waar je gratis kan overnachten, waterval is aan de straat dus heel toegankelijk waardoor wel druk.
 • Loch Fleet National Nature Reserve
 • Big Burn Walk: één van onze mooiste stops, echt een aanrader!
 • Dunrobin Castle: enkel de tuin bezichtigd, moeite waard om eens te stoppen!
 • Carn Bran Broch: moeilijk wegje, niet echt de moeite
 • Dunbeath Strath met Dunbeath Broch: heel mooie wandeling langs de rivier om naar de broch te gaan. 
 • Whaligoe Steps: heel mooi, leuke wandeling en magnifieke kliffen.
 • Noss Head en Castle Sinclair Girnigoe
 • Duncansby Head
 • North Sea Pier: zeehonden gezien en prachtige locatie!
 • Dunnet Head Nature Reserve: papegaaiduikers gezien, 360° view
 • Melvich Beach: mooi strand maar zo heb je er heel veel aan de noordkust :’)
 • Strathy Bay
 • Strathy Point: prachtig omdat je echt op de kliffen zelf kunt lopen (wel ook wat gevaarlijk)
 • Smoo Caves: Korte wandeling, wel wat volk. Ook mogelijk om een bootje te huren en in de grot te gaan (niet gedaan).
 • Kylesku Bridge: zeker eens voor stoppen. Hier hebben we ook 5 edelherten gezien
 • North West Highlands Geopark: interessant als je van geologie houdt en een leuke plek om te lunchen. 
 • Drumbeg Viewpoint
 • Clashnessie Beach: aan dit strand kan je uw auto parkeren om te voet naar de waterval te gaan.
 • Clashnessie Falls: aanrader!! Ook helemaal niet toeristisch (je moet er eerst naar toe wandelen)
 • Inchnadamph Bone Caves: lange wandeling naar deze grotten, maar de mooiste van heel onze reis! De grotten zijn ook echt magnifiek. Niemand tegen gekomen. Wandeling wel niet aan te raden als het nat ligt.
 • Ardmair Beach (Ullapool)
 • Corrieshalloch Gorge National Nature Reserve: mega zotte waterval met brug erover 
 • Ardessie Waterfalls: heel mooie wandeling naast de watervallen. Je moet wel wat klimmen op rotsen als je echt de hoogte in wilt gaan. 
 • Bein Eighe National Nature Reserve: prachtige wandelingen
 • Rassal Wood: niet echt de moeite.
 • Falls of Glomach: let op! de tocht om hier naar toe te gaan duurt ongeveer 5 uur. Dit stond niet aangegeven op de app. Na een halfuur zijn we teruggekeerd omdat we hier geen tijd voor hadden. De tocht naar de waterval is wel heel mooi en je kan blijkbaar ook een stuk met de fiets doen.

Bezienswaardigheden Isle of Skye

 • Fairy pools: druk! Je moet ook betalen voor er aan te parkeren. Maar wel een heel mooie wandeling en je kan ook zwemmen aan de watervallen. 
 • Neist Point Lighthouse: bijna weggewaaid door de wind, wel heel mooi.

Aangezien het de dag dat we op Isle of Skye waren enorm hard regende en waaide hebben we helaas niet veel bezichtigingen gedaan.

Bezienswaardigheden Edinburgh

Edingburgh is een heel hondvriendelijke stad. Wel zijn wij geweest op een zaterdag en was het enorm druk. Aangezien je in de meeste gebouwen niet binnen mag met een hond heb ik een lijst gemaakt met bezienswaardigheden die we hebben bezocht die je kan doen met hond!

Als je naar Schotland gaat moet je echt langs de hoofdstad gaan. Het bestaat uit een nieuw gedeelte (New Town) en een oud gedeelte (Old Town) en bevat heel veel natuur. Er staat gewoon een berg (waar je op kan, Arthur’s seat) midden in de stad! 

 Overnachtingen

 • Beauly Holiday Park
 • Wildkamperen in Ledmore and Migdale Woods
 • Crakaig Loth Campsite
 • John O’Groats Caravan & Camping Site
 • Sango Sands Oasis
 • Ardmair Holiday Park
 • Wildkamperen op car parking (alternative (free) fairy pools car park (Isle of Skye)
 • Linwater Caravan Park
 • Airbnb in Berwickshire

Nog enkele tips:

 • Zorg dat je goede wandelschoenen hebt. De meeste bezienswaardigheden liggen midden in de natuur met veel modder, gladde ondergronden en plassen. Zonder wandelschoenen kom je er niet.
 • Ben je een fotograaf? Neem dan een ND filter mee. Ik zelf had dit niet mee en ik heb hier heel hard van gebaald. Meestal ging het net zonder, maar het zou een groot gemak geweest zijn moest ik gewoon een filter meegenomen hebben. Zorg ook voor een goede fototas. Met zo een wandelingen en al dat zware apparatuur is dat zeker geen overbodige luxe.
 • Neem enkele reisadapters mee. De stopcontacten in UK zijn anders dan die in België en Nederland! Op de ferry mag je gratis de stopcontacten gebruiken en op sommige campings ook.
 • Zorg dat je jouw apparatuur in de auto kunt opladen.
 • Neem een elektrische koelbox mee. Als je niet gedurende 9 dagen astronauten voeding wilt eten raad ik je aan om een (elektrische) koelbox mee te nemen. Wat zat er bij ons in? Melk (voor cornflakes en chocomelk), spek, eieren, verse ravioli, verse saus, fruit, kerstomaten, green tea…
 • Neem reservoirs mee om water in te doen. Op elke camping en sommige car parks kan je water bijvullen. Maar dan moet je wel een reservoir mee hebben. Wij hadden twee 5 liter flessen gekocht in de colruyt die we erna dan heel de tijd hervulde.
 • Cash of met bancontact? Wij hebben bijna alles met ons maestro debit kaart betaald (gewone bankkaart). 
 • Vergeet geen paspoort aan te vragen in het gemeentehuis!

June 17, 2022

Ik ga niet om de pot draaien! Hier vind je mijn ‘honest opinion’ over mijn reis naar Schotland. 

/

"Helena neemt rustig de tijd om je op je gemak te stellen voor de lens. Ze helpt je de gedurende fotoshoot je zaak/ beroep mooi in beeld te krijgen. Verder zoekt ze ook mee naar de styling van je outfit en een locatie."

"Helena neemt rustig de tijd om je op je gemak te stellen voor de lens"

— Céline, Diëtiste

"Helena neemt rustig de tijd voor zowel dier als mens zodat iedereen zich comfortabel voelt voor de lens. Ze vraagt ook wat je graag op foto hebt. Ik wou graag de connectie tussen mij en mijn dieren op foto hebben en dat heeft ze perfect kunnen vastleggen! Daarnaast heb ik heel snel mijn foto's mogen ontvangen en ze zijn prachtig!"

"De connectie tussen mij en mijn dieren heeft ze perfect kunnen vastleggen"

— Caro

"Wij gaan trouwen, joepie! Je hebt onze dochter al gefotografeerd voor haar 1e verjaardag en die waren prachtig! Daarom willen we jou graag als onze trouwfotograaf."

"We willen jou graag als onze trouwfotograaf."

— Céline & Bjorn

client reviews

Portfolio

Mijn favoriete tools

Fakkel fotografie

Home

Over mij

Unieke Minisessies

Contact

|

Cadeaubonnen

BLOG

All-in fotosessies