Waarom ik iedereen aanraad om zelfstandig te worden in bijberoep

Fotografie, Ondernemen

Waarom worden de meeste mensen zelfstandig in bijberoep?

  • Omdat ze meer willen. 
  • Omdat ze willen proeven hoe het smaakt om zelf geld te verdienen. 
  • Omdat ze zelf willen bepalen hoeveel ze vragen en wanneer ze werken. 
  • Omdat ze een passie hebben, er goed in zijn en die diensten kunnen omruilen in geld.
  • Omdat ze eerst willen ‘proberen’ en zich nog niet comfortabel voelen bij het idee hun vaste job (en vast inkomen) op te zeggen.

Maar waarom ook? Omdat je er geen geld mee verliest.

Zelfstandig worden in bijberoep is de minst risicovolle investering die je kan maken. Ik zie het als goedkoop beleggen waarbij je jouw vermogen vergroot EN sneller aan je geld geraakt 😉

Maar hoeveel kost het je nu?

Om het gemakkelijk te maken zal ik de kosten verdelen in ‘opstartkosten’ en ‘terugkerende kosten’

We gaan er vanuit dat je in het begin nog niet verwacht dat je veel gaat verdienen (wat helemaal niet erg is). Je hebt namelijk nog een job in loondienst en verdient dus een vast inkomen per maand. Je start dus gewoon om jezelf al een ‘zelfstandige’ te noemen en zodat je eindelijk eens geld kan vragen voor jouw passie/ hobby. Daarna zal je wel zien hoe het loopt en hoeveel je extra er mee verdient.

OPSTARTKOSTEN

Om je in te schrijven als zelfstandige kost het je ongeveer 160 euro. 

Je wordt dan ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (DE databank van alle zelfstandigen in heel België) en je krijgt een BTW nummer!

And that’s it! Het is dus echt easy peasy om te starten. Het is een investering in jezelf en in je bedrijf en is de slimste uitgave die je kan doen én 100% fiscaal aftrekbaar!

TERUGKERENDE KOSTEN

De enige extra kosten die je maakt als je start in bijberoep (die dus anders zijn dan wanneer je werkt in loondienst) zijn de sociale bijdragen, de gemeente- en provinciebelastingen en eventueel je BTW.

Sociale bijdrage:

Om het begrip ‘sociale bijdrage’ uit te leggen ga ik even overschakelen naar het ‘zelfstandig zijn in hoofdberoep’. Als hoofdberoeper sta je in voor je eigen zekerheid. Je hebt geen baas en job die dit voor je regelen. Je moet dus zelf je eigen rechten opbouwen voor onder andere kinderbijslag en uitkeringen voorzien bij ziekte en invaliditeit enz. Omdat deze rechten op te bouwen betaal je dus sociale bijdrage aan het sociaal verzekeringsfonds. 

Ook al heb je als bijberoeper nog een baan in loondienst, toch moet je sociale bijdrage betalen. Je krijgt hierdoor geen extra recht op uitkeringen voor sociale zekerheid. Gelukkig is het bedrag van deze sociale bijdrage als starter heel weinig. 

Als starter in bijberoep betaal je een voorlopige bijdrage van 86,39 euro (minimum bedrag) per kwartaal. Die bijdrage wordt bepaald door te bekijken hoeveel je in een jaar gaat verdienen. Hoe meer je verdient, hoe meer sociale bijdrage je moet betalen (is ongeveer 20% van je inkomsten).

DUS als je net start betaal je minder dan 90 euro om de drie maanden aan sociale bijdragen! Hier kan je dus een mooi doel rond maken. Gewoon per kwartaal meer dan 90 euro verdienen. Dat zal wel lukken toch?

Gemeente- en provinciebelastingen:

Het is afhankelijk van waar je woont hoeveel deze zijn. Verwacht dat beide ongeveer rond de 100 euro zijn per jaar. Beide belastingen zijn afhankelijk van uw woonplaats en het type van uw activiteit.

BTW:

Wanneer je net start raad ik je aan om een vrijstelling aan te vragen voor je BTW. Zo heb je minder boekhouding en moet je geen BTW doorrekenen aan jouw klanten. Wel kan je dan ook geen BTW aftrekken van jouw zakelijke kosten.

Verzekeringen:

Ik raad je aan om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering te nemen (kost ongeveer 150 euro voor een jaar). Zo ben je toch zeker gedekt voor moest je een inschattingsfout maken die gevolgen heeft voor jouw klant. (Oké busted, ik zelf heb dit pas genomen nadat ik al 3 jaar zelfstandig was maar ik raad je niet aan om mij na te doen op dit vlak.)

Conclusie

Laat je niet tegenhouden door de kosten. Het is zo weinig en je krijgt er zoveel voor terug.

Als je dus zorgt dat je in je eerste jaar meer dan 800 euro verdiend heb je zowel uw opstart kosten als de terugkerende kosten voor een jaar al terug verdiend! Dat is dus (maar) €66 euro per maand. Dit bedrag is niets in vergelijking met wat je allemaal kan verdienen.

Zo ben ik ook gestart. Niet gefocust op geld verdienen maar gewoon op leren, zelfstandig zijn (is mega stoer als je dat kan zeggen) en je netwerk opbouwen!!

Ben je er helemaal klaar voor?

Ik heb een stappenplan gemaakt waar je nog eens alle stappen kan doornemen om zelfstandig te worden. Als je deze 8 stappen volgt mag je er zeker van zijn dat je niets bent vergeten.

Download hier gratis het stappenplan.

Ik begrijp dat het allemaal heel veel is en moeilijk klinkt. Maar achteraf gezien ga je zeker geen spijt hebben en zal je merken dat het allemaal van zelf wel op je af komt. Het is echt een prachtig leerpad waar zowel jij als je bedrijf in gaan groeien.

Ik heb ook een cursus gemaakt over hoe je een ondernemer kan worden. Er is namelijk een verschil tussen zelfstandig zijn en een ondernemer zijn. In de eerste module leg ik je uit hoe je effectief zelfstandig kan worden (via het stappenplan) en in de andere modules stoom ik je klaar om een ondernemer te worden. Ik toon je hoe je jouw prijzen kunt bepalen, jouw website en visuele branding kan maken, uw mindset en productiviteit kunt verbeteren en nog veel meer!

August 8, 2022

/

"Helena neemt rustig de tijd om je op je gemak te stellen voor de lens. Ze helpt je de gedurende fotoshoot je zaak/ beroep mooi in beeld te krijgen. Verder zoekt ze ook mee naar de styling van je outfit en een locatie."

"Helena neemt rustig de tijd om je op je gemak te stellen voor de lens"

— Céline, Diëtiste

"Helena neemt rustig de tijd voor zowel dier als mens zodat iedereen zich comfortabel voelt voor de lens. Ze vraagt ook wat je graag op foto hebt. Ik wou graag de connectie tussen mij en mijn dieren op foto hebben en dat heeft ze perfect kunnen vastleggen! Daarnaast heb ik heel snel mijn foto's mogen ontvangen en ze zijn prachtig!"

"De connectie tussen mij en mijn dieren heeft ze perfect kunnen vastleggen"

— Caro

"Wij gaan trouwen, joepie! Je hebt onze dochter al gefotografeerd voor haar 1e verjaardag en die waren prachtig! Daarom willen we jou graag als onze trouwfotograaf."

"We willen jou graag als onze trouwfotograaf."

— Céline & Bjorn

client reviews

Zin om te groeien?

Fakkel fotografie

Hoofdpagina

Over mij

FOTOGRAFIE

Contact

|